NATIONAAL ONDERWIJSMUSEUM GAAT IN DE FOUT MET INDISCH LEESPLANKJE.

Heel leuk, een oud Indisch leesplankje uit 1918: een authentieke Indische versie van tekenaar Cornelis Jetses, bekend van o.a. Ot en Sien. Op vrijdag 30 juni houdt historicus Jacques Dane er een praatje over in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. We houden nu al ons hart vast..

In de publicatie ter promotie van dit bloedstollende evenement gaat het Onderwijsmuseum behoorlijk in de fout en strooit naar hartenlust met de term ‘Indonesisch’ waar dat ‘Indisch’ moet zijn. In 1918 bestond Indonesië namelijk nog niet. Bovendien negeert zij de Indische Nederlanders door te stellen dat de ‘oudere Nederlanders’ het leesplankje ook wel ‘tempo doeloe’ noemen. Ehh.. onze ouders en grootouders gingen daar ook gewoon naar school, hoor.

En ja, ze leren het nooit. We weten het. Maar dat wil niet zeggen dat we onze mond houden. Voortdurend komen we dit soort fouten tegen, maar van een instelling die zich Nationaal ONDERWIJS museum noemt, zou men toch beter mogen verwachten. We hebben uiteraard een tweet verzonden naar het Onderwijsmuseum. Bovendien zou een historicus sowieso beter moeten weten. Leesplankje lenen, misschien?

Waar zijn toch de Indo's en Molukkers in het onderwijs?? Maar dit terzijde. 


Foto: Nationaal Onderwijsmuseum

© De Kritische Katjang

Populaire posts van deze blog

GARUDA, een beladen symbool

EEN BLAUWE HAP

OVER GEROOFDE KUNST EN NEDERLAND.